Czy w Grecji rosną kaki?

Czy w Grecji rosną kaki?

Kiedy myślisz o Grecji, przed oczami majaczą białe domy na tle błękitnego nieba, oliwki, feta i wino. Ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad tym małym, słodkim owocem, znanym jako kaki? Pewnie widziałeś je na półkach supermarketów i pomyślałeś, że to coś z Dalekiego Wschodu. Okazuje się jednak, że te pomarańczowe cuda mogą równie dobrze rosnąć na greckiej ziemi! Grecja to nie tylko starożytne ruiny i piaszczyste plaże – to także miejsce dla tropikalnych smakołyków. Warto zagłębić się w tę mniej znaną stronę greckiej flory i sprawdzić, jak tamtejszy klimat sprzyja uprawie kaki. Sprawdźmy więc, gdzie dokładnie w Grecji można spotkać te pyszne owoce i jakie mają znaczenie dla miejscowych oraz ich kuchni!

Sprawdź również: Czy w Grecji rosną pomarańcze?

Czym są kaki i jak je jeść?

Czym są kaki i jak je jeść?
Czym są kaki i jak je jeść? | Źródło zdjęcia: shutterstock, autor: Zigres

Kaki, znane też jako persymony, to słodkie owoce pochodzące z Azji Wschodniej. Wyglądem przypominają pomarańczowe pomidory, a ich smak to prawdziwa gratka dla fanów egzotycznych smakołyków. Tak, w Grecji również można znaleźć te owoce. Greckie kaki cieszą się popularnością od dawna.

Jak je jeść? Przede wszystkim, trzeba zwrócić uwagę na dojrzałość owocu. Niedojrzałe kaki mają cierpki smak, więc lepiej zostawić je na kilka dni w temperaturze pokojowej. Kiedy skórka staje się miękka, są gotowe do konsumpcji. Można je zjeść na surowo – wystarczy przekroić na pół i wyjadać łyżeczką miąższ, trochę jak przy jedzeniu kiwi.

Inny sposób? Pokroić w plasterki i dodać do sałatek albo koktajli – nada im unikatowego smaku i koloru. A może masz ochotę na coś słodkiego? Kawałki kaki świetnie pasują do deserów, jogurtu czy nawet jako dodatek do owsianki.

Warto spróbować różnych sposobów i znaleźć swój ulubiony. Owoce te można spotkać także suszone – wtedy smakują trochę jak naturalne słodycze i są super przekąską na wynos.

Podsumowując: kaki są pyszne, zdrowe i łatwe do jedzenia – wystarczy tylko odpowiednio je dojrzewać albo mieć nieco cierpliwości!

Sprawdź również: Czy w Grecji rosną cytryny?

Z jakiego kraju pochodzą kaki?

Kaki, znane także jako persymona, to owoce pochodzące z Azji, a konkretnie z Chin i Japonii. To tam zaczęto je uprawiać kilkaset lat temu. Te egzotyczne owoce charakteryzują się miękkim, słodkim miąższem, który niejednokrotnie przypomina konsystencję dojrzałego pomidora.

Ale czy w Grecji rosną kaki? Otóż tak! Greckie warunki klimatyczne są na tyle łaskawe, że kaki też tam znajdziesz. Choć europejskie uprawy zaczęły się nieco później niż w Azji, to południowa Europa szybko podchwyciła tę modę. Grecka ziemia i słońce dodają kaki wyjątkowego smaku: słodkiego, a równocześnie lekko cierpkiego.

Tak więc, chociaż kaki swoje korzenie mają na Dalekim Wschodzie to obecnie Grecja stanowi świetne miejsce do ich uprawy. Jeżeli jesteś znudzony typowymi wakacjami nad Morzem Śródziemnym – polowanie na greckie kaki może być ciekawą odmianą!

Sprawdź również: Czy w Grecji rosną figi?

Kiedy zbiera się kaki w Grecji?

Kiedy zbiera się kaki w Grecji?
Kiedy zbiera się kaki w Grecji? | Źródło zdjęcia: shutterstock, autor: Mehmet Cetin

Kaki, czyli persymona (albo hurma, jak kto woli) dojrzewa w Grecji jesienią. Dokładniej mówiąc, zbieranie owoców przypada na okres od października do grudnia. Jeśli wpadniesz tam o tej porze roku, zauważysz mnóstwo drzew oblepionych pomarańczowymi owocami, które wydają się świecić na tle gołych już gałęzi. Ta pora zbiorów sprawia, że greckie rynki ożywiają się kolorami i zapachami typowymi właśnie dla kaki. Drewniane skrzynki pełne tych słodkich skarbów czekają tylko aż ktoś sięgnie po nie i przyrządzi z nich coś pysznego. Odpowiadając na pytanie – owszem, Grecja obfituje w kaki, a sezon zbiorów to prawdziwe święto dla smakoszy tego egzotycznego przysmaku.

Sprawdź również: Czy w Grecji rosną arbuzy?

Czy warto jeść kaki? Czy są zdrowe?

Czy warto jeść kaki? Czy są zdrowe?
Czy warto jeść kaki? Czy są zdrowe? | Źródło zdjęcia: shutterstock, autor: EQRoy

No dobra, skoro już wiemy, że kaki, znane też jako persymony, rosną w Grecji i świetnie odnajdują się w tamtejszym klimacie, warto zastanowić się, czy warto w ogóle się nimi zajmować.

Jednym słowem – jasne, że warto! Kaki to owoce pełne zdrowia. Nie dość, że są pysznym i nietypowym dodatkiem do różnych dań, są również bogate w mnóstwo witamin i minerałów. Na przykład wysoka zawartość beta-karotenu sprawia, że zjedzenie kaki to jakby naturalny zastrzyk dla naszych oczu i skóry.

W sumie można powiedzieć, że kaki to taki grecki superfood. Mają sporo błonnika, który wspomaga trawienie i pomaga utrzymać zdrowy poziom cukru we krwi. A więc nie tylko smakują świetnie, ale też twoje jelita będą ci wdzięczne!

Warto jeszcze wspomnieć o ich właściwościach przeciwzapalnych: dzięki zawartym antyoksydantom pomagają naszemu organizmowi walczyć z różnymi stanami zapalnymi.

Syci i zdrowi? Jak najbardziej! Kaki to zdecydowanie owoc wart uwagi. I tajemniczo brzmi: heca na talerzu!

Shares:
Post a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *